Ümraniye Van İli Gürpınar ilçesi çevre köyleri yardımlaşma ve dayanışma derneği’nin Ümraniye Rescade Otel’de düzenlediği “ Gönül Soframız” adlı kahvaltı programında Van’lılar bir araya geldi.

Farklı düşüncelerin birlikte yaşama kültürü, ana temasıyla, Van İli Gürpınar ilçesi çevre köyleri yardımlaşma ve dayanışma derneği tarafından “Gönül Soframız” adı ile düzenlenen kahvaltı programı Ümraniye Rescade Otel’de gerçekleşti.  Dernek Başkanı Şahin Akınay ve dernek yönetiminin ev sahipliğinde gerçekleşen programın sunuculuğunu güzel sunumuyla yine dernek üyesi Niyazi Karakoç yaptı. Programa  Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Çelik, Van Dernekler Federasyonu Başkanı Fevzi Donat, Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar, Van İşadamları Derneği Başkanı Fatih Hatunoğlu,Van’lı işadamları, yerel sanatçılar ve misafirler katıldı.

Dernek Başkanı  Şahin Akınay, kahvaltı programına katılımlarından dolayı misafirlere teşekkür ederek konuşmasına başladı. Derneğin her zaman üyelerinin iyi ve kötü günlerinde yanında olduğunu belirterek derneğin bugüne kadar yaptığı faaliyetler hakkında kısa bilgiler verdi.  Altınay “ Dernek olarak yaklaşık bin kişinin katıldığı iftar programları, piknik programları da düzenliyoruz. daha çok faaliyetlerde bulunmak istiyoruz. Ama acı bir şey biz dernekçiliği Van’lılar olarak geç öğrenmiş kişileriz. Ama halada üst seviyeye geldiğimizi, tavandan tabana herkese ulaşabildiğimizi sanmıyorum. Halbuki birlikteliğin olduğu , insanın olduğu bir toplumda , güç birliğinin olduğu bir toplumda her istediğiniz şeyi yapabilirsiniz. Rabbim insanları en güzel şekilde yaratmış, insanlarla, güzelliklerle gelişiriz” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Çelik programda yaptığı konuşmada “Önemli görüşmelerim olsa da dernek başkanı Şahin bey faaliyetlere çağırdığı zaman geliyorum. Bir insanın yemekte ne yediği, nerde yediği önemli değildir. Ama kiminle yediği çok önemlidir. Güzel insanlarla bir arada olmak çok güzel. Her zaman en iyiye doğru ilerlemeliyiz. Onun için ne yapmalıyız?  İnsanlar olarak birbirimizi sevmesek dahi, birbirimizi saymak zorundayız. Bir bilge “insanlar kutulara benzer ağzını  açmadıkça içinde ne olduğunu anlayamazsınız” der, Gençlerimize fırsatlar vermeliyiz onlarla konuştukça ufku’larının çok geniş, çok bilgili olduklarını anlıyorsunuz.  Biz şunu çok iyi bilmeliyiz. Farklılıklar bizim zenginliğimizdir. Hz. Mevlana der ki Gökkuşağı neden güzeldir?  Çünkü onda yedi renk vardır ondan güzeldir. Tek renk olsa o kadar güzel olmazdı. Modern toplumlarda devletler Gri Zekalıdır. Geri Zeka Değil Gri zekalıdır. Bu ne demek siyahın siyah olmasına beyazın beyaz olmasına tahamül etmezler onları karıştırıp en kirli renk olan gri renk elde etmeye çalışırlar. Buna gerek yoktur, herkes kendi orjinalliği ile güzeldir. Bir bilge de şöyle der modernlik bir insanın kendi orjinalliğinden utanmasıdır. Bizler orjinalliğimizden utanmayalım, modern de olmayalım. En muhafazakar kişi bile elindekini korumak için değişmek zorundadır. Biz değişerek gelişeceğiz. Gelişerek büyüyeceğiz. Fakat dönüşmeyeceğiz. Allahın bize verdiği kimliği koruyacağız. Başkasına dayatarak değil çocuklarımıza öğreterek , ileriye götürerek yapmalıyız. İnsan doğduğu yere benzer, Van insanı çok renklidir. Güneşin, suyun ve yeşilin raks ettiği bir yerdir. Bu güzelliklerle yaşamalıyız” dedi.

Van’ın mihenk taşlarında Yusuf Tunci yaptığı konuşmada  1 aydır tüm siyasi partilerin kahvaltı programına katıldıklarını belirterek, siyasi bir partinin olmayan bu kahvaltıya katılmaktan çok memnun olduğunu belirterek konuşmasına başladı. “ Biz STK’lar olarak dernekçiliği düğün, cenaze ve diğer organizasyonlar ile adlandırıyoruz bu doğru ve yeterli değildir. STK’lar sivil demokratik düşüncenin sivil bir itiatsızlık kanadı olduğunu ve bunuda sivil toplum örgütlerinin yapması gerekiyor . Oysa STK’ların  bir siyasi partiye , belediyeye yağcılık yapma gibi bir görevi yoktur. Bundan da vaz geçilmesi gerekir.  STK’lar gittikleri yerlerde kendi  insanlarının demokratik, kültürel,temelde insani haklarını  savunmak mecburiyetindedir. İnsanların birlikte yaşaması için elinden geleni yapmalıdır. Darwin’in bir sözü var, İnsanlar kuşlara benzerler 2 kanadı  var birisi demokrasi diğeri insan hakları birisini kırarsanız tavuğa benzer, önünüze yem atar yumurtanızı alırlar” dedi.

Van İşadamları Derneği Başkanı Fatih Hatunoğlu yaptığı selamlama konuşmasında farklı siyasi düşünceler, fikirler olsa dahi insanların birbirlerine saygı duyması gerektiğini belirterek bugüne kadar çeşitli yerlerde yaptıkları konuşmalarda bunu söylediklerini, kürt halkının haklarını savunduklarını belirtti. 70 derneği ile Vanlılar da güçlüdür. Bilinçli olmalıdır. Birbirimizi ötekileştirmemeliyiz” dedi.

Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar yaptığı konuşmada, Vanlılar son zamanlarda birlik beraberlik içinde yürüyorlar Allah bu birlik ve beraberliğimizi bozmasın diyerek programı düzenleyen Grpınar dernek başkanına teşekkür etti.

Van Dernekler Federasyonu Başkanı Fevzi Donat ise konuşmasında,  son On yıl içersinde Van dernekleri olarak, STK’lar olarak çok ciddi yol aldıklarını, bugün için iyi, yarın için daha çok çalışılması gerektiğini  söyleyerek “ Van’lı STK’lar olarak bir bebeğin  emekleme dönemindeydik bu dönemi geçtik artık ayağa kalktık ve yavaş yavaş koşmaya başlayacağız. Van Dernekler federasyonu olarak çok çalışacağız. Bir araya geleceğiz. Paneller düzenleyeceğiz. Birlik beraberliğimizi geliştireceğiz” dedi.            Donat Diğer STK’lar dan farklı olarak referandum sürecinde siyasi parti ayrımı yapmadan bütün partilerle program yaptıklarını belirterek Karadenizliler nasıl Artvin’den Zonguldak’a kadar bizim uşağumuz diyorsa .Doğu ve güneydoğu halkları olarak bizde  birbirimize sahip çıkmalıyız dedi.

Paylaş |                                         Yorum Yaz - Arşiv   115 kez okundu